‘Concierto de Aranjuez’
Het ‘Adagio’ uit Concierto de Aranjuez van Joaquin Rodrigo is misschien wel het beroemdste gitaarwerk aller tijden. Het melancholieke thema van de blinde Spaanse componist raakt je. Na de eerste paar noten van de gevoelige melodie waan je je meteen in het warme Spanje. Rondom dit wereldberoemde stuk spelen Izhar Elias en Fernando Cordas een temperamentvol programma vol schilderachtige en warmbloedige stukken.

Beethoven en Schubert
In de eerste helft van het concert nemen Izhar en Fernando je mee naar het Wenen van Beethoven. In 2020 is het exact 250 jaar geleden dat Beethoven werd geboren. Daarom staat het podium vol met gitaren uit de tijd van Beethoven en Schubert. Ook al schreven Beethoven en Schubert zelf nauwelijks muziek voor de gitaar, hun stukken werden wel degelijk op gitaar gespeeld. Hoe dat klonk laten Izhar en Fernando graag horen met gitaarversies geschreven door Beethovens tijdgenoten. Zelf doet Fernando ook een duit in het zakje met de gitaarbewerking die hij maakte van Schuberts Pianosonsate nr. 13, D 664.

Izhar Elias
Izhar Elias ken je wellicht van het Koningsdagconcert 2016 toen hij live op televisie was te zien met Rodrigo’s Concierto de Aranjuez. Izhar Elias is een van de meest veelzijdige Nederlandse gitaristen. Even makkelijk neemt hij je met zijn barokgitaar meer naar de wereld van de oude muziek om daarna met de moderne gitaar het zinderende Spanje tot leven te wekken. Wat hij zo aantrekkelijk aan de gitaar vindt? “Het is zo’n gevoelig instrument, de klank raakte me direct. Bovendien is het instrument flexibel in allerlei stijlen. Je kunt er net als bij de piano tegelijk de melodie en de begeleiding op spelen, tevens is het een heel ritmisch instrument. Al die eigenschappen hoor je terug in dit duoprogramma met Fernando Cordas.

Fernando Cordas en Izhar Elias – foto: Jacqueline ImminkhuizenIzhar Elias over Fernando Cordas :
“Fernando bleek net zo’n liefhebber van de negentiende-eeuwse gitaar te zijn als ik. Bovendien denkt en speelt Fernando altijd vanuit de muziek en nooit vanuit de techniek. Onze grondhouding is hetzelfde. Daaruit is ook een mooie vriendschap ontstaan.”
(Lees het interview met Izhar Elias.)

Fernando Cordas
In 2010 brak Fernando Cordas definitief door toen hij de wereldberoemde gitarist Pepe Romero verving in een uitvoering van Joaquin Rodrigo’s Concierto de Aranjuez. Sindsdien speelt hij bij alle grote orkesten. Ook doet Fernando Cordas enthousiast onderzoek naar de geschiedenis van de gitaar in de negentiende eeuw. Sinds september 2014 is Cordas docent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

https://www.classicalathome.nl/concerts/izhar-elias-gitaar-en-fernando-cordas-gitaar-beethoven-en-concierto-de-aranjuez


29 mei 2021
20:00 - 22:00