Gitaar Ensemble Festival 2018

Samen met het Twents Gitaar Festival organiseert EGTA-Nederland op 11 mei een Ensemble Festival nieuwe stijl. Alle gitaristen kunnen eraan deelnemen, ongeacht het niveau. Verdeeld over vijf ensembles wordt er gerepeteerd onder leiding van ervaren ensemble leiders. Leerlingen die de melodiesnaren spelen kunnen meedoen, maar er komt ook ensemble voor gitaardocenten. Deelnemers worden om 10.00 uur verwacht bij Artez Hogeschool in Enschede. 

WAT WORDT ER GESPEELD

Ensemble A (debutanten) o.l.v. Saskia Spinder

 • Bamboe – Pieter van der Staak/Bauke Wijnja
 • Romali – Jan Sirks/ Saskia Spinder
 • Sailing – Traditional/Joep Wanders

Ensemble B (gevorderden) o.l.v. Marc Gurek

 • Mondo Rondo – Paul Svobodo
 • Landler D366.3 – Franz Schubert
 • Mango Tango – Harald Boxtart

Ensemble C (gevorderden) o.l.v. Eric Mohede

 • Colors of the Wind – Alan Menken (uit Pocahontas)
 • Day Tripper – The Beatles/Martin Lichters
 • Addams Family Theme – Vic Mizzy

Ensemble D (vergevorderden) o.l.v. Christian Kuiper

 • Fugue in Retrospective – Emiel van Dijk
 • Desde de Alma – Rosita Melo/Kay Sleking

Ensemble E (docenten) o.l.v. Erik Westerhof

 • Oblivion – Astor Piazolla/Kay Sleking
 • Notturno – Alexander Borodin/Coen Beijer


Ensembleleiders

Erik WesterhofErik Westerhof vormde met Remco de Haan het bekende Groningen Guitar Duo. Van dit duo zijn 11 cd’s verschenen. Erik was hoofdvakdocent klassiek gitaar aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Sinds 2016 maakt hij deel uit van de Gitaarsalon Roadshow. Hij heeft zijn eigen gitaarschool én geeft gitaarles bij het Kunstencentrum Atrium in Sneek. Erik is dirigent van het Noord Nederlands Gitaarensemble en het Noord NL Jeugd Gitaarensemble.

 

Saskia SpinderSaskia Spinder won het IJsbreker Gitaar Concours (1985). Dertien jaar toerde zij met het befaamde Segovia Guitar Quartet door Europa. Ze vormt een duo met countertenor Sytse Buwalda én ze speelt in het Asteria Ensemble. Saskia is docent aan de Musikschule Niedergrafschaft. Ze leidde ensembles bij de Musikschule Niedergrafschaft, Muzerie (Zwolle), Muzisch Centrum (Emmeloord), Internationaal Gitaarfestival Zwolle en Gitaarfestival Nordhorn.

 

Christian Kuiper

Christian Kuiper studeerde klassiek gitaar én gitaar lichte muziek aan het Conservatorium Hogeschool Enschede. Hij was jarenlang gitarist bij de Duits/Nederlandse funk-latin band YoBassa en werkte samen met o.a. Jan Akkerman en Herman Finkers. Christian speelt in het klassieke gitaarduo K2, het Euregio Gitaarkwartet én het tangokwintet Grupo d’Aro. Al meer dan 20 jaar is hij actief als gitaardocent op diverse muziekscholen in Nederland en Duitsland.

 

Eric Mohede studeerde in 1990 af aan het Twents Conservatorium voor hoofdvak gitaar. Hij gaf in die tijd regelmatig gitaarconcerten en meestercursussen. Hij speelde in de popband Vintage & Blackout, de jazzformatie Jazz It Up en ook bij verschillende orkesten voor o.a opera producties (Barbier van Sevilla en Wozzeck), kindervoorstellingen (Nijntje) en symfonieën (7e Mahler). Eric is werkzaam als docent gitaar aan de kunstinstelling Oyfo in Hengelo.

 

Marc Gurek

Marc Gurek (Dld) studeerde in 2001 af aan het Twents Conservatorium. Hij volgde masterclasses bij o.a. Reinbert Evers en Gerhard Reichenbach. Hij gaf talrijke concerten in verscheidene Europese landen. Marc speelde in verschillende ensembles, zo heeft hij onder andere zang en ballet begeleid. Hij werkt als gitaardocent bij Musik-Kolleg in Rheine en bij de Ton-Art Musikschule in Essen, waar hij ook ensemble lessen en een muziekschoolorkest leidt.

 

Het Gitaar Ensemble Festival 2018 wordt afgesloten met een dubbelconcert. De vijf ensembles brengen het resultaat van die dag ten gehore. Na de pauze spelen de Young Stars, jonge gitaristen uit verschillende landen die op internationale concoursen prijzen in de wacht hebben gesleept. Toegang tot dit dubbelconcert bedraagt €12,50. Deelnemers aan het Gitaar Ensemble Festival hebben vrij toegang en krijgen één extra toegangskaart.

Dagindeling
10:00 binnenkomst
10:15 welkom
10:30 1e repetitie
12:00 lunchpauze – lunch meebrengen
12:45 muzikale verrassing
13:30 2e repetitie
15:30 concert vijf ensembles
16:15 pauze
16:45 concert EuroStrings Young Stars
17:30 einde

Kortom: een inspirerende dag voor iedere gitarist, van jong tot oud en van leerling tot docent!11 mei 2018
10:00 - 17:30