Gitaarduo Elias-Cordas

Twee Schubert-piano sonates uitgevoerd door Izhar Elias & Fernando Cordas, twee wereldvermaarde specialisten op twee unieke ‘Schubertgitaren’.

Het is bekend dat Schubert gitaar heeft gespeeld. Er zijn illustraties van de componist, genietend van bijeenkomsten in de open lucht, waarop ook een gitaar of gitarist staan afgebeeld. Verschillende van zijn vrienden waren amateur gitarist. Hij schreef enkele kleine kamermuziekwerken voor een bezetting mét gitaar en gedurende zijn leven werden verschillende van zijn liederen met gitaar begeleiding uitgegeven; enkele daarvan éérst met gitaarbegeleiding, pas later volgde een versie met piano. Het ontbrak Schubert niet zelden aan de financiële middelen om een piano te huren, laat staan kopen; echter, een gitaar was bijna altijd voor handen. Dit feit deed sommige latere gitaarhistorici wegdromen en zij stelden zich een beeld voor van de componist die zijn beroemde werken schreef met de gitaar op schoot. Deze droom komt, in zekere zin, tot werkelijkheid met de gitaarbewerkingen van Fernando Riscado Cordas. Twee complete pianosonates gespeeld op twee unieke ‘Schubertgitaren’. De bespeelde gitaren werden gebouwd door Bernhard Kresse uit Keulen en zijn gebouwd naar een gitaar van Johann Anton Stauffer. De vader van Anton Stauffer was Johann Georg Stauffer, de uitvinder van het instrument de Arpeggione, waarvoor Schubert zijn inmiddels zeer beroemde Arpeggionesonate schreef.

Fernando Riscado Cordas doceert gitaar en geschiedenis van de gitaar aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Als gitarist onderscheidt hij zich als specialist van het vroeg 19e eeuwse repertoire. Een van zijn verschillende projecten om het gitaarrepertoire uit te breiden resulteerde in de creatie van “The Poetic Guitar”: een dubbel-CD en boek waarin het ambacht van transcriberen in de 19e eeuw wordt onderzocht.

Izhar Elias is een van de meest gevraagde specialisten in historische kamermuziek en tevens nieuwe muziek voor gitaar. Hij geeft concerten, lezingen en masterclasses en soleert met beroemde orkesten op verschillende continenten. Izhar won vele nationale en internationale prijzen waaronder de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste muziekonderscheiding van de Nederlands overheid.

Foto: Merlijn Doomernik


26 mei 2018
20:15 - 22:15

Gunst wat 'n Kunst
Raamweg 45
2596HN Den Haag