Cees HartogIn 2010 werd Cees Hartog benoemd tot erelid van EGTA-Nederland.

Samen met o.a. Hein Sanderink richtte hij de vereniging in 1994 op. Hij bekleedde maar liefst 12 jaar het voorzitterschap. Onder zijn bevlogen leiding is de EGTA uitgegroeid tot een bloeiende gitaardocentenvereniging.

Cees Hartog is inmiddels 40 jaar als gitaardocent verbonden aan de muziekschool van Geldrop. In zijn begintijd als docent bemerkte hij dat het lesmateriaal nogal stoffig was. Daarom ontwikkelde hij als eerste in Nederland een methode waarin populairder materiaal werd afgewisseld met klassieke muziek. Dit concept bleek goed aan te sluiten bij de behoefte van de leerlingen.

De zogeheten “Gitaarstarter” was van meet af aan een groot succes en wordt nog altijd door vele docenten gebruikt. Ook in Duitsland en Frankrijk staat dit lesboek bij duizenden gitaarleerlingen op de lessenaar. Naast zijn methode verscheen er van zijn hand een uitgebreide reeks gitaarboeken die allen grif over de toonbank gaan. Inmiddels zijn er bijna een miljoen exemplaren van zijn les- en speelboeken verkocht. Niet alleen in Nederland spreekt zijn muziek aan. Zijn boeken gaan de hele wereld over. Erkenning voor zijn werk ontvangt hij tot ver over de grenzen. Regelmatig krijgt Cees Hartog per mail complimenten over bijvoorbeeld zijn gitaartrio “Let’s take the Flipside”.

Eind 2011 is Cees met pensioen gegaan.

Erelid Hein Sanderink

Hier vind je links naar alle artikelen die Hein Sanderink voor ons Infobulletin en vakblad El Maestro heeft geschreven. Ondanks dat deze artikelen uit andere decennia dateren, zijn ze nog zeer de moeite waard. Het brede pallet van zijn kennisgebieden komt hierin mooi tot uiting.
1-Componisten_Bouwers_Spelers
2-Lesgeven_Techniek_Uitvoering
3-Zakelijke aspecten
4-Diversen

Korte Bio:

Hein Sanderink studeerde af op het Conservatorium in Maastricht bij Hans Lutz Niessen waar hij zijn Prix d’ Excellence behaalde. Later ging hij naar Parijs waar hij les kreeg van Alexandre La Goya. Sinds de jaren 70 was hij verbonden als hoofdvakdocent gitaar aan het Conservatorium in Tilburg.

Hij wordt wel de nestor van de Nederlandse vakdocenten noemen. Hij heeft verschillende gitaristen opgeleid die later ook vakdocent zijn geworden, zoals Frans van Gurp (Arnhem) en Enno Voorhorst (Tilburg). Hein stond bekend als zeer bekwaam pedagoog die het beste in zijn leerlingen naar bovenhaalde. Alle stijlen van de gitaarliteratuur beheerste hij tot in de toppen van zijn vingers, waarbij hij alle muzikale en  analytische details over wist te brengen.

Hein is sinds de oprichting van de EGTA in 1994, vijftien jaar als secretaris van onze vereniging werkzaam geweest. In die hoedanigheid heeft hij voortreffelijk werk verricht, ook bij contacten met onze zusterorganisaties in het buitenland. Als er voor de organisatie van een concours steun nodig was, wist hij altijd wel ergens een bijdrage lost te peuteren. Het Prins Bernhard Fonds verleende vaak medewerking dankzij de zorgvuldig opgestelde aanvragen die Hein indiende. Later heeft Hein het zelfs klaargespeeld om, naast zijn drukke werkzaamheden, een rechtenstudie af te ronden.

Momenteel geniet Hein al jaren onder de Spaanse zon van zijn pensioen.